La lluita veïnal per un nou CAP al Raval

La lluita veïnal per un nou CAP al Raval

La lluita veïnal per un nou CAP al Raval xoca amb el MACBA

La baralla per un edifici on el museu barceloní planifica la seva ampliació pot deixar el departament de Salut sense un nou centre d'atenció primària.

Entitats veïnals del Raval reivindiquen un nou CAP al barri. / @RayaTena.


Laura Romera passa consulta de família al CAP Doctor Lluís Sayé, al nord del barri del Raval de Barcelona, i no té ni espai perquè els seus pacients puguin desvestir-se amb intimitat. Bloqueja la porta amb una cadira perquè la llitera i la seva taula són només entrar-hi i, quan ha d'examinar el malalt, no li queda altra opció que girar-se o desviar la vista. Per això metges i pacients fa anys que demanen un nou centre, encara que, una vegada més, les seves esperances poden tornar a frustrar-se.

"És poc professional treballar així", reconeix la doctora, "però és el que hi ha". No només és la mida de la consulta, són també les humitats, que han evolucionat en grans taques de floridura negra als vestidors o les esquerdes que afligeixen l'edifici. Fa uns mesos, el sostre de la consulta de Ginecologia va caure quan els facultatius esperaven una pacient. En una de les últimes tempestes, l'aigua queia a raig per una de les llums de sostre de la primera planta.
Sanitaris i pacients volen un nou centre al barri i s'han afartat de veure les seves peticions frustrades. Després que els tècnics comprovessin que era insostenible seguir reformant l'edifici i s'havia de traslladar el centre a un de nou, altres iniciatives hi han passat per davant. Romero explica que el primer espai al qual van voler mudar-se es va concedir a l'escola Massana, a la plaça de la Gardunya, darrere de la Boqueria; el segon, a la Blanquerna; i ara el tercer, al MACBA.

Segons els activistes, en les seves reunions amb l'Institut Català de Salut el 2016, es va parlar d'aixecar el nou CAP a l'antiga Capella de la Misericòrdia, al carrer Montalegre 4, al costat del MACBA. L'edifici pertany a l'Ajuntament de Barcelona. Esperant la confirmació, al juny es van assabentar per la premsa que l'edifici està cedit al museu des de fa cinc anys per a la seva ampliació i durant els propers 25. En aquest període, fonts del MACBA reconeixen que no s'han començat les obres i que ni tan sols s'ha presentat un pla per fer-ho.

Titularitat i competència creuades

Va ser l'executiu de l'exalcalde Xavier Trias el que va cedir l'espai al museu, i encara que l'actual govern municipal d'Ada Colau volgués canviar-ne l'ús, tampoc podria perquè la decisió ha de passar per un ple en el qual els comptes no surten. Només amb els vots de BComú i la CUP, els dos únics partits que s'havien mostrat a favor que el CAP es construís a l'antiga Capella, se sumarien 14 dels 21 suports necessaris perquè el pla tirés endavant.

Ara com ara, l'executiu de Colau, després de l'allau de titulars en què s'acusa l'alcaldessa d'anar en contra de la Cultura posant en perill l'ampliació del MACBA, s'esforça a repetir que "creu i dóna suport a la cultura i al creixement del museu". Quan se li pregunta si llavors el CAP haurà de buscar un nou emplaçament, fonts de l'Ajuntament redirigeixen la pregunta al departament de Salut de la Generalitat, que en té la competència encara que l'edifici sigui del consistori.
Al museu estan tranquils i confien que el CAP es podrà construir en un altre lloc "de manera que no calgui triar entre salut i cultura". En la mateixa direcció s'expressava el PSC, que s'inclina per buscar "una destinació alternativa per situar el CAP o una ampliació que respongui a les necessitats reals de pacients i professionals del centre". El que tenen clar és que no es pot postergar més i que es decideixi el que es decideixi, no s'ha de "castigar la ciutadania", és a dir, "que per obtenir una atenció sanitària amb un CAP amb les màximes i millors condicions laborals, tècniques, espacials i d'ubicació, es perdi el dret a la cultura".

El Departament de Salut, en conversa amb Públic, confirma que s'estan estudiant diferents opcions, entre elles la Capella de la Misericòrdia, per saber quina és la més adequada per construir el nou CAP. A partir d'aquí, quan es decideixi el lloc idoni, la pilota tornarà a la teulada de l'Ajuntament per decidir quin cedeix. El que sí que tenen clar és que "s'ha de fer un nou CAP sí o sí" i fonts del Departament descarten la remodelació i ampliació de l'actual. La decisió final es coneixerà "en les properes setmanes".

Possible requalificació

Quan el més obvi semblava ser que es construiria un nou CAP, les aigües han tornat a enterbolir-se. Una font coneixedora de les negociacions diu que es requalificarà el terreny de la Capella perquè només sigui idoni per a l'ampliació del MACBA. Això es faria reduint-ne la quantitat de metres construïbles per deixar-los per sota dels 1.500 que necessitaria el centre sanitari. A més, s'estaria parlant de rebaixar la categoria de Patrimoni Cultural de l'edifici actual on es troba el CAP per autoritzar reformes i una ampliació amb la qual ni professionals del centre ni el CatSalut estan d'acord.

El debat no s'ha tancat encara i sembla que estigui tot en l'aire. El que no ho està són les energies del moviment social que, entre sanitaris i pacients, s'ha organitzat perquè el nord del Raval tingui un ambulatori digne.

Uso de Cookies: Este portal, al igual que la mayoría de portales en Internet, usa cookies para mejorar la experiencia del usuario..